Voorleesexpress Kaag & Braassem

Omschrijving:

De VoorleesExpress koppelt enthousiaste voorlees-vrijwilligers in de gemeente Kaag en Braassem aan een gezin met jonge kinderen (ca. 3-8 jaar), die opgroeien in een laag-taalvaardige omgeving. Twintig weken lang komt de vrijwilliger op een vaste dag en tijd thuis langs om de Nederlandse taal in het gezin te stimuleren. Dit gebeurt door voorlezen, (samen) lezen en door allerlei spelletjes te doen. Zo raken zowel ouders als kind vertrouwder met de Nederlandse taal en krijgen ze handvatten om dit ook na 20 weken zelf voort te zetten. Bovendien maakt elk gezin kennis met de bibliotheek en krijgen ze één of meer abonnementen.

Het gezin en de voorlezer worden begeleid door een vrijwillige coördinator en ze zoeken samen naar een manier van voorlezen die bij het gezin past. Er wordt tenminste één ouder actief betrokken bij het voorlezen.

Wat kunnen we doen met de financiële bijdrage?
Om dit project een goede, professionele ondersteuning te bieden, is er geld nodig: voor goede prentenboeken, gratis bibliotheek-lidmaatschappen en deskundigheidsbevordering voor de vrijwilligers. De vrijwilligers krijgen een basistraining van de bibliotheek. Daarnaast willen we hen workshops aan bieden om geïnspireerd te worden en het project kwaliteit te bieden. Voorbeelden van workshops: Wapperkids, voorlezen met gebaren, Meertaligheid, Kennis van verschillende culturen.

Doelgroep:

Gezinnen met jonge kinderen (ca. 3-8 jaar) die opgroeien in een laag-taalvaardige omgeving.

Details:

Ten behoeve van:

 • Stichting

Locatie(s):

 • Roelofarendsveen
 • Oude Wetering
 • Rijpwetering
 • Nieuwe Wetering
 • Rijnsaterwoude
 • Hoogmade
 • Leimuiden
 • Woubrugge

Doelgroep(en):

 • Zorg & Welzijn
 • Spelen & Leren

Lees de reacties bij dit doel

Onderstaand leest u de motivaties waarom het doel Voorleesexpress Kaag & Braassem Samen met Univé 2019 zou moeten winnen. Het geven van nieuwe reacties is helaas niet meer mogelijk.

Let op: deze motivaties tellen niet als stem. De stemronde start op 29 april 2019.

8 reacties
 • M. Heunks
  Geplaatst op 22:01h, 20 februari

  Een prachtig iniatief om kinderen (en hun ouders ) met de nederlandse taal vertrouwd te maken.

 • Yvonne van der Heden
  Geplaatst op 16:39h, 22 februari

  Lezen is zó belangrijk! Het vergroot je wereld.

 • L. De Jong
  Geplaatst op 17:21h, 22 februari

  Voorlezen bij kinderen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn is heel goed om de taal eigen te maken. Ook voor de ouders.

 • Carla van de Meerakker
  Geplaatst op 19:58h, 22 februari

  De voorleesexpres is een super goede manier om nieuwe inwoners en ingeburgerde inwoners van Kaag en Braassem in huiselijke sfeer met elkaar in contact te brengen en elkaar te leren begrijpen. Het begint met de kleine kinderen die genieten van een mooi voorgelezen verhaal. en ook de laag geletterde ouders of ouders komend uit een ander land luisteren mee en pakken het plezier en nut van taal op. Wanneer het gezin in vervolg van deze activiteit de bibliotheek bezoeken houden kinderen en ouders het enthousiasme in de taal en blijven de nieuwe inwoners komen en raken vertrouwd met de mensen hier. Er zijn in Kaag en Braassem genoeg enthousiaste vrijwilligers die deze kar met plezier en volle inzet al jaren trekken. De voorleesexpres is een zinvolle aanvulling op school en verdient het door te kunnen gaan, nu de gemeente plotseling verzuimt bij te dragen. .

 • Harriet vd meer
  Geplaatst op 19:44h, 24 februari

  Prachtig project voor kinderen met mooie resultaten.

 • Jorico Notenboom
  Geplaatst op 22:45h, 24 februari

  Omdat met dit doel kinderen met een taalachterstand geholpen worden en het de integratie van gezinnen met een andere cultuur bevordert.

 • Leo Bakker
  Geplaatst op 07:52h, 25 februari

  Ontzettend belangrijk werk dat er voor zorgt dat een heel gezin aansluiting kan vinden met de Nederlandse samenleving.Leo Bakker

 • Selma F.I. Kleer- Sieverts
  Geplaatst op 09:52h, 01 maart

  ik ben nu een aantal jaren, als coördinator bezig geweest met de Voorleesexpress in Kaag en Braassem.
  Het is enorm belangrijk om kinderen uit allerlei landen en culturen.kennis te laten maken met de Nederlandse taal.
  Het gaat dan met name om, dat de kinderen en andere gezinsleden de klanken, het ritme en de melodie van de taal te horen. Ook leren ze zo de gewoontes van Nederland te kennen.
  Het is enorm gezellig – zo’n typisch Nederlands woord – om 20 weken lang, een uur in de week, een vaste voorlezer op bezoek te krijgen, die speciaal voor jou komt om je voor te lezen en een spel te doen.
  Ook de andere gezinsleden profiteren mee van dit voorlees-uurtje.
  Het zijn niet alleen anderstalige gezinnen, maar ook taalarme Nederlandse gezinnen, die voor de ondersteuning door de Voorleesexpress in aanmerking komen.
  Andersom werkt het ook. De voorlezers krijgen veel enthousiaste reacties terug.
  Om dit belangrijke project te steunen is geld nodig om te zorgen voor voorleesboeken – ook tweetalige boeken – en spellen.
  Ook zijn er mensen nodig die coördineren en vooral ook mensen nodig die willen voorlezen.
  STEUN DAAROM DIT PROJECT!